Direct naar paginainhoud
Goud
in Almere
Goed oud worden in Almere

De wijk, dat zijn wij

Een wijk bestaat uit meer dan huizen. Het bestaat uit mensen, zoals jij en ik. Met z’n allen zorgen we ervoor dat het er fijn wonen is. Tenminste, als het goed is. In Stedenwijk verbindt het Collectief Stedenwijk Zuid Groen buurtbewoners met elkaar om het woonplezier zo groot mogelijk te maken. Jakob Louw (66) is een van de oprichters.

 

“Vrijwilligerswerk is me met de paplepel ingegoten,’ vertelt Jakob. ‘Ik groeide op in het landelijke Watergang, waar mijn vader een oude varkensschuur ombouwde tot dorpshuis. Er ontstond een bloeiend verenigingsleven en ik leerde daarvan in mogelijkheden denken.”

Verbonden door verontwaardiging

Sinds 1982 woont hij in Almere, in de Brabantbuurt, waar hij uitzicht heeft op het Spanningsveldbos. Met een beetje verbeelding waan je je er in Watergang. Jakob: “Toen de ideeën voor de Floriade ontstonden en ze een nieuwe weg langs Stedenwijk wilden aanleggen, kwamen verschillende buurtbewoners bij elkaar. We gingen inspreken op de politieke markt en hadden in mum van tijd 250 handtekeningen op onze petitie verzameld.”

 

Gelukkig wisten de buren het gevaar af te wenden en de gemeenschapszin was geboren. Jakob: “We gingen samen zorgen voor de wijk. Eerst met opknapwerkzaamheden in het Spanningsveldbos en daarna met zwerfafval opruimen. Al snel groeiden en groeiden we.”

Creatieve sociaal kunstenaar

De creatieve Jakob ontpopte zich als een soort sociaal kunstenaar. Hij bedacht het ene na het andere idee en wist die allemaal, met burenhulp, nog te realiseren ook. Het collectief is inmiddels een paraplu voor allerlei buurtinitiatieven. Denk aan schooltuin, een hondenspeelplaats en een artlab voor kinderen. Ook ontwikkelde hij meerdere tools, bijvoorbeeld Het Supportertje van Schoon: een paal waaraan een grijpstok en afvalzak hangen. En de Zwerfvuilestafette waarmee steeds een andere wijkbewoner met een kar op jacht gaat naar afval.

 

De mogelijkheid om een stichting te worden ligt inmiddels op tafel. Dat is niet alleen qua duurzaamheid handig, het kan ook financieel gunstig zijn. De gemeente bespaart een hoop geld door het onderhoud dat de bewoners zelf doen en met dat bedrag zou de stichting graag aankopen voor de wijk willen doen.

“Mijn vrouw weet gelukkig hoe ik in elkaar zit”

Op de vraag of het collectief niet enorm veel tijd vraagt, begint Jakob hartelijk te lachen. “Mijn vrouw weet gelukkig hoe ik in elkaar zit. En weet je, ik krijg van dit vrijwilligerswerk ook heel veel terug: contacten, uitdagingen, energie. Bij elkaar kost dit vrijwilligerswerk me zo’n drie volle dagen per week, maar die zijn verspreid over het geheel. Op een terras een appje sturen, of met onze vijfjarige kleindochter zwerfvuil opruimen ‘voel’ je niet.”

 

Wil je meedoen met Jakob? Of zoek je inspiratie voor je eigen wijk? Bezoek de Facebookgroep Collectief Stedenwijk Zuid Groen, of stuur een e-mail naar collectiefstedenwijkzuidgroen@gmail.com