Direct naar paginainhoud
Goud
in Almere
Goed oud worden in Almere

Pensioen: het gevreesde zwarte gat of de hemelse vrije tijd?

Hoe ziet het leven er na je pensioen uit? Die vraag is voor veel Almeerders relevant. Het was dan ook het thema van de Goud in Almere Bijeenkomst van 2 november in Buurthuis De Cartoon. 

 

Op de dag dat de Tweede Kamer de pensioenhervormingen besprak, gingen zo’n 50 Almeerse senioren in gesprek met wethouder Roelie Bosch en sociale partners, onder leiding van Jerzy Soetekouw.  

Pensioenspaarpot 

Het thema financiën kwam als eerste aan bod. ‘Je leeft niet alleen voor nu, maar ook voor later,’ was de algemene tendens. Dat betekende niet dat iedereen zijn pensioen ook goed geregeld had. Tegenvallers in het leven, geen financiële ruimte om geld te sparen, plotselinge gebeurtenissen… Allemaal zaken die roet in het eten kunnen strooien. Op de informatiemarkt gaven organisaties advies rondom financiën, maar er was ook aandacht voor tijdsbesteding en zingeving. 

Gelukkig oud worden 

De vraag ‘hoe word je gelukkig oud?’  riepen veel emoties op. Oud-politicus Asjen van Dijk sprak over het over het stellen van doelen, en Goud-ambassadeur Carmelita Stoutjesdijk vertelde hoe ze steeds bewust leuke dingen opzoekt. 

Sommige aanwezigen gaven eerlijk toe dat ze meer dan eens de dag uitzaten. Bijvoorbeeld door ziekte of het verlies van de partner. 

“Als ik terug kon gaan in de tijd zou ik tegen mijn 18-jarige zelf zeggen dat ik de dag moet plukken,” zei een van de aanwezigen. “Geniet van het leven, maar kijk ook vooruit.” 

“Het leven is te leuk om stil te blijven zitten” 

Met pensioen gaan is niet altijd eenvoudig. Wethouder Bosch gaf aan: “Het leven is te leuk om stil te blijven zitten. Dus ontwikkel jezelf, ontmoet mensen en blijf nieuwsgierig.”