Direct naar paginainhoud
Goud
in Almere
Goed oud worden in Almere

Kleiner wonen? De wooncoach adviseert

Als je ouder wordt, past je huis misschien niet meer goed bij je. Bijvoorbeeld omdat het te groot is geworden nadat de kinderen op zichzelf zijn gaan wonen. Omdat traplopen niet meer gaat. Of het niet meer lukt om het huis en de tuin te onderhouden. Maar verhuizen is ingewikkeld, hoe pak je het aan? Een wooncoach kan je helpen.

De wooncoach maakt verhuizen gemakkelijker

Veel mensen zien op tegen een verhuizing, praktisch en emotioneel. De wooncoach kan dit iets makkelijker voor je maken. Zij weet welke stappen je moet zetten, welke regelingen er zijn en kan je zo nodig op weg helpen. Zo wordt het gemakkelijker om de beslissing te nemen te gaan verhuizen.

 

Een kleiner huis heeft allerlei voordelen: het is makkelijker schoon te houden en je hoeft minder te stoken. Je bent geen of minder tijd kwijt aan de tuin. Bij een gelijkvloerse woning hoef je geen trappen meer te lopen. Nog een voordeel: als jij verhuist naar een kleinere woning, maak je starters of gezinnen blij met jouw ruime huis.

 

Soms is verhuizen niet nodig en kun je met een paar kleine aanpassingen in je huis blijven wonen. Ook hierover kan de wooncoach adviseren. Het wijkteam in jouw buurt kan daar ook bij helpen.   

Verhuisregelingen

Als je gaat verhuizen, kun je mogelijk gebruik maken van deze regelingen:

  • Van Groot naar Beter: met voorrang verhuizen naar een kleinere woning.
  • Een verhuiskostenvergoeding.

De wooncoach kan hier meer over vertellen.

 

Lees voor meer informatie het artikel Verhuisregelingen.

Voor wie is de wooncoach bedoeld?

De wooncoach is er voor 55-plussers die nu wonen in een huur en/of koopwoning in Almere, en die geen thuiswonende kinderen (meer) hebben.

  • Je woning mag een sociale of vrije sector-huurwoning en koopwoning zijn.
  • Het kan gaan om eengezinswoningen of andere type woningen.
  • Bestaat het huishouden uit meerdere personen? Ten minste 1 van de gezinsleden moet 55 jaar of ouder zijn.

Ook als je nu nog prima woont kan het handig zijn om met een wooncoach te gaan praten. Want past je huis over 10 jaar nog steeds bij je? Als je hier op tijd over nadenkt en actie onderneemt, ben je alvast voorbereid voor als het straks echt nodig is. 

Waar vind ik de wooncoach?

Er zijn in Almere drie wooncoaches. Wil je in gesprek met een wooncoach, dan kun je contact opnemen met de wooncoach van de corporatie waar je nu huurt. Of wil je in gesprek met een wooncoach, dan kun je contact opnemen met een van hen. Het advies met een van de onderstaande wooncoaches is gratis. Huur je een woning van een van de drie woningcorporaties of heb je een koopwoning dan kun je contact opnemen met de betreffende wooncoach.

Ervaringen van een wooncoach

Astrid Visscher: “Veel mensen die ik spreek zijn in de jaren ’70 en ’80 in Almere komen wonen, in een woning die nu te groot voor ze is. Ze zeggen: ‘Ik kan de tuin nog doen en de trap nog op’. Dan vraag ik: ‘Maar hoe is dat over 10 jaar?’ Zo lang vooruit denken is moeilijk. Verhuizen is ook een hele stap. Het is begrijpelijk dat ze allerlei vragen hebben zoals: ‘Wat moet er allemaal gebeuren en waar laat ik mijn spullen?’ Ik help bij dat soort vragen. Vaak krijgen ze na een verhuizing meer huurtoeslag. En ze stoken ook veel minder in een kleinere woning.” 


Lees meer over de ervaringen van de wooncoach