Direct naar paginainhoud
Goud
in Almere
Goed oud worden in Almere

De sleutel tot gelukkig oud en zelfstandig wonen

Woondocumentaire voor senioren met een koop- of huurhuis

Of je heel groot woont, of juist heel klein, nadenken over je woontoekomst is nodig. Want wat als je straks moeilijk te been raakt of zorg nodig hebt? Een levensbestendige koop- of huurwoning vinden op de huidige, overspannen woningmarkt is echter behoorlijk lastig en met verbouwen moet je vroeg beginnen.

Documentaire over Almeerse woningmarkt

De gemiddelde wachttijd op een sociale seniorenwoning (huur) is maar liefst vijf jaar. Levensbestendige koopwoningen zijn kostbaar en zo weg. En zelf een huis laten bouwen, bijvoorbeeld in een woongroep met andere senioren, is lastig door de fors gestegen grondprijs.
Wil je voorbereid zijn op de toekomst, dan moet je nú actie ondernemen. Dat is de boodschap van de documentaire De sleutel tot gelukkig oud en zelfstandig wonen, die specifiek over de Almeerse woningmarkt gaat.

De sleutel tot gelukkig oud en zelfstandig wonen

Ouderenwerkers van welzijnsorganisatie De Schoor maakten de documentaire. Soraya Koning: “In de documentaire komen zowel professionals die zich bezighouden met wonen als Almeerse senioren aan het woord. De een wil kleiner gaan wonen, de ander heeft zijn huis zo verbouwd dat de bovenverdieping nu een bed & breakfast is geworden en de derde wil weten welke aanpassingen in zijn woning mogelijk zijn.”

Van Overgooi tot Stedenwijk-Noord

Ouderenwerker Claudia Severs: “De Schoor is een welzijnsorganisatie die er voor alle Almeerders is. Hoe je ook woont, wie je ook bent. De documentaire is vooral bedoeld als inspiratie om te gaan nadenken over wat bij jou past. We bekijken verschillende vormen van domotica (huisautomatisering of smart homes genoemd) waarmee je processen in je huis kunt automatiseren, praten met makelaars, woningcorporaties en hypotheekverstrekkers en geven je een inkijkje in de politiek. De meeste mensen weten niet dat je op je 70ste of 80ste echt nog wel een hypotheek kunt krijgen. Of dat er een subsidieregeling is om van je grote huis naar een beter passende sociale huurwoning te verhuizen (de regeling 'Van Groot naar Beter'). Na het kijken van de documentaire heb je meerdere aanknopingspunten om je persoonlijke situatie te onderzoeken.”

 

Want dat is de conclusie van de film: elk mens is uniek en daarmee ook elke situatie en elke gewenste oplossing. Soraya: “Maar wat voor iedereen geldt, of je nu 40, 55 of 75 bent, is: denk nú na over later, want als je straks daadwerkelijk ziek of hulpbehoevend bent, ben je waarschijnlijk te laat om nog te gaan verbouwen of verhuizen.”

 

Je kijkt De sleutel tot gelukkig oud en zelfstandig wonen in het weekend van 8 en 9 januari op Omroep Flevoland.