Direct naar paginainhoud
Goud
in Almere
Goed oud worden in Almere

“Je kunt dan 85 zijn, je blijft ook jong.”

In de portretserie ‘Gouden gezichten’ stellen we verschillende stadsbewoners aan je voor. Waar worden zij gelukkig van? Waar storen zij zich aan? En waarvan gaat hun  hart sneller kloppen?

Portret Hans van Steenis

Hans (85) woont al 28 jaar in Muziekwijk, samen met haar man. Laatst deed ze  mee aan een online vergadering over ouder worden in Almere.

Ingedut op je 70ste? Echt niet

“In het Adviesorgaan Senioren Almere zet ik me, samen met anderen, in voor bewustwording rondom ouder worden. Gemeente Almere, laat jonge senioren toch zien wat er allemaal mogelijk is! Niet met een folder die in de papierbak belandt. Maar wel met een groots evenement, vergelijkbaar met de demonstraties ‘koken zonder gas’ zoals 30 jaar geleden in Almere Stad werden gehouden. Nodig 65-jarigen uit voor een proefles fitness of een inspiratiesessie vrijwilligerswerk. Denk met ze mee over de invulling van hun pensioen, want er zijn heel wat mensen die daar niet genoeg bij stilstaan en opeens worden overvallen door het spreekwoordelijke diepe gat, of de bemoeizuchtige echtgenoot die ‘opeens’ thuis is. Op je 70ste ben je veel te jong om ingedut te zijn.”

Keep on going

“Het geheim van goed oud worden? Bijblijven, zowel fysiek als geestelijk in beweging zijn. Ik kook regelmatig nieuwe recepten, lees zowel de Volkskrant als het NRC, doe veel vrijwilligerswerk en zit in een denktank. Elkaar inspireren en samen sparren houdt je scherp.”

 

“Sporten vind ik tamelijk vreselijk, maar moét. Mijn moeder zei altijd: "Wat voor je bestwil is, kan niet leuk zijn". Och, wat had ze daar gelijk in. Elke dag zet ik 5.000 stappen. Tijdens het journaal, met Nederland in beweging, in de natuur… De pest heb ik daaraan. Maar ik doe het mooi wel.”

Zonnige bril

“Oud worden we – als het goed is – allemaal. En daarbij horen onlosmakelijk ook gebreken. Mijn advies aan jonge senioren: denk daar nu al over na. Hoe blijf je fijn en veilig wonen? Wat zijn je opties als er (lichamelijk) iets mis gaat? En hoe blijf je gezond? Natuurlijk kun je niet in de toekomst kijken, maar slimme beslissingen kun je wel nemen.”

 

“Ondanks mijn actieve bestaan voel ik wel de jaren in mijn lichaam. Ik heb borstkanker gehad en de laatste tijd gaan mijn ogen steeds verder achteruit. Gelukkig is er in het leven altijd wel iets te vinden wat je wél kunt. Op dit moment probeer ik bijvoorbeeld mijn concept Mantelzorgruil landelijk op de kaart te krijgen. Een systeem waarbij mantelzorgers die ver weg wonen zorgtaken uitwisselen. En als ik straks niet meer kan lezen, ga ik plantjes kweken.”