Direct naar paginainhoud
Goud
in Almere
Goed oud worden in Almere

Nadenken over verhuizen

Met de verhuisregeling ‘Van Groot naar Beter’ kunnen 55+’ers met een grote sociale huurwoning met voorrang verhuizen naar een kleinere woning die beter bij ze past. Daarmee krijgen ook starters en gezinnen de kans een betaalbare eengezinswoning te huren.

 

Astrid Visscher, senioren wooncoach bij woningcorporatie De Alliantie, heeft regelmatig gesprekken met senioren over verhuizen. Ze probeert ouderen te laten doorstromen naar een passende woning en adviseert en informeert ze over de mogelijkheden. “Velen zijn in de jaren ’70 en ’80 in Almere Haven komen wonen, in een grote woning met 4 tot 6 kamers. Deze regeling is een stimulans voor senioren met een (te) grote woning om te verhuizen. Ze krijgen er een appartement met lift of een sociale huurwoning op de begane grond met maximaal drie kamers voor terug.”

Woonvragen

De gesprekken zijn vrijblijvend. “Mensen denken erover na en zeggen: ‘Ik kan de tuin nog doen en de trap nog op.’ Dan vraag ik: ‘Maar hoe is dat over 10 jaar?’ Zo lang vooruit denken is moeilijk. Het is ook een hele stap. Ze hebben 30 jaar in die woning gewoond en hebben veel vragen: ‘Wat moet er allemaal gebeuren?’, ‘Moet ik mijn woning terugbrengen in de oude staat?’, ‘Waar laat ik al mijn spullen?’, ‘Hoe hoog is de huur straks?’. We proberen ze zoveel mogelijk tegemoet te komen. Vaak krijgen ze meer huurtoeslag. En ze stoken ook veel minder in een nieuwe, kleinere woning.”

Woonwensen

Wat willen de senioren zelf? “Ze willen vaak in Haven blijven wonen, liefst in hun eigen buurt. Sommigen vertrekken naar andere plekken, om dichter bij familie te zijn. Een enkeling zegt: ‘Doe mij maar een traplift tegen die tijd’. In De Wierden staan veel eengezinswoningen. Bij nieuwbouw in de buurt stromen ze sneller door naar een appartement. Velen wilden naar ‘De Banaan’ (een wooncomplex met 48 seniorenwoningen in Almere Buiten van Goede Stede). En als ze verhuizen, dan liefst naar een plek in de buurt van winkels, een gezondheidscentrum en openbaar vervoer.”

Wachttijd

De beschikbare woningen zijn vaak snel vergeven. “Als we ergens in de buurt gaan bouwen, schrijven we de senioren van tevoren al aan. Want de wachttijd bij Woningnet in Almere is best wel lang. Het zijn vaak vrouwen alleen, waarvan de kinderen de deur uit zijn en hun partner is overleden. De kinderen oefenen soms ook druk uit. Want op het moment dat je niets meer kunt en wel moet verhuizen, heb je geen keus meer waar je terechtkomt. Iemand stond al 20 jaar op de lijst van Woningnet, maar zag het eerst niet zitten. Achteraf was ze er heel blij mee.”

Wooncoach

Praat er eens over met een wooncoach. Die geeft je informatie en advies. Zo kun je vaak meer huurtoeslag krijgen dan je denkt. En je stookt ook veel minder in een nieuwe, kleinere woning. Denk alvast na over wat je wilt. Wil je in je eigen buurt blijven wonen? Of juist dichter bij familie? Of misschien wil je vooral een supermarkt, een apotheek of een bus om de hoek.

Meld je aan

De verhuisregeling Van groot naar beter biedt een vergoeding van 1.250 euro. Per jaar is een maximaal aantal vergoedingen beschikbaar. Wil je in aanmerking komen voor de verhuisregeling of gewoon een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden? Meld je dan bij je woningcorporatie.