Direct naar paginainhoud
Goud
in Almere
Goed oud worden in Almere

Goed oud worden in Almere, nu en straks

Terugblik en reacties deelnemers

In verbinding met Almere is het principe van het netwerk (G)oud in Almere. Op 28 januari 2022 organiseerden we een hybride evenement, waar Petra (Jörgen) Raymann, Alet Klarenbeek, Gea Vermeulen en Nina met inwoners in gesprek gingen over hoe we de kwaliteit en de toegankelijkheid voor iedereen (jong en oud) kunnen verbeteren. Vooral nieuwsgierig blijven, omkijken naar elkaar en vragen stellen zijn opbrengsten die we meenemen in de uitvoeringsagenda voor 2022.

Webinar 28 januari 2022

Een inspirerende bijeenkomst boordevol wijsheid en kennis, maar ook met veel humor. Dat is wel een samenvatting voor het webinar 'Goed oud worden in Almere, nu en straks' van 28 januari 2022. Vanuit de live-studio in Burgerzaal van het stadhuis zien bijna 100 Almeerders en professionals alle ins en outs voorbij komen over goed oud worden in Almere. In een uitzending van 2,5 uur is ingegaan op hoe het nu gaat met ouderen in Almere en gekeken naar de toekomst.

 

Wethouder Roelie Bosch opent het webinar. Het beroemde typetje van Jörgen Raymann, Tante Es leidt elke spreker in. De presentaties die volgen zijn van deskundigen en professionals. Alet Klarenbeek, directeur Up! Nederland, Nina Conkova van Leyden Academie, en Gea Vermeulen, concerndirecteur Sociale Stad & Participatie geven inspirerende lezingen over de uitdagingen van het ouder worden, de positie van ouderen met een migratieachtergrond en de verwachtingen voor ouderen in het Almere van 2050.

 

Onder begeleiding van gastheer Jörgen Raymann zijn er na de presentaties gesprekken met inwoners uit Almere. Via de chat krijgen deelnemers thuis de mogelijkheid om vragen te stellen en te reageren. Het levert een levendig webinar op met veel ruimte voor humor. Praten over ouderen is niet per se een somber verhaal. Er mag ook gelachen worden. 

Reacties deelnemers via de chat

Er zijn heel veel initiatieven in de stad. Deel gerust informatie en kennis die je hebt via goud@almere.nl. Zo bereiken we nog meer Almeerders. Veel chatters vragen zich wel af wie het overzicht van alle initiatieven heeft.

 

Ook voor veel zorgverleners is het lastig om een goed overzicht te hebben van alle initiatieven die er zijn. Informatie bij de receptiemedewerkers in de gezondheidscentra kan helpen om bewoners snel informatie te geven waar ze naartoe kunnen.

 

Samenwerking staat centraal. Dat geldt voor gezondheidscentra, buurtcentra en andere initiatieven. Zoek elkaar op en zoek aansluiting. Zo kunnen we activiteiten samenbrengen en combineren. Ook is het mogelijk om heel eigen ideeën uit te breiden naar heel Almere. 

 

Mensen kunnen zelf ook heel veel doen, zo kun je een buurman of buurvrouw helpen. Hiermee doe je niet alleen iets voor een ander, maar het voegt ook veel toe aan je eigen leven. Er is in Almere veel behoefte aan ontmoetingsplekken, zoals een activiteit waarbij je samen eet.

Mogelijke instanties voor ouderen in Almere

Een paar tips en instanties die je in Almere kunt benaderen; binnengekomen via de chat:

  • Het schakelteam in Almere Haven geeft rondleidingen voor professionals.
  • Bij het project Sharing Stories van Humanitas delen mensen hun levensverhaal.
  • In de strijd tegen eenzaamheid werkt het heel goed om oude vriendschappen opnieuw aan te gaan en contact te zoeken met bekenden. Groepsapps, familieapps en dergelijke kunnen hierbij helpen.
  • Buddies kunnen bij heel praktische dingen helpen, zoals digitale hulp.
  • Kijk ook bij projecten van uit de vrijwilligerscentrale Almere, VMCA, zoals het maatjesproject.
  • Project Buurtambassadeurs in Almere Haven, de Wierden: nieuwe wijkbewoners krijgen welkomsttasje met informatie en attenties. Is een samenwerking met Ymere en De Alliantie.
  • Project Kleurrijk Grijs, voor migrantenvrouwen (55+).
  • Centrum voor Levensvragen Flevoland; hulp bij het delen van levensverhalen: cvl-flevoland.nl
  • Neem gerust een kijkje bij: preventieakkoord, sterk in de wijk, zorg en wijkteams in de stad.
  • In de wijk- en buurtcentra gebeurt veel voor ouderen, zoals de huiskamer voor migrantenvrouwen 55+, Grand Café Wijs, 't koffieuurtje Wijkteam Almere Haven (buurtcentrum Corrosia).
  • Het woonconcept Eindeloos Wonen richt zich op senioren waarbij nabuurschap, respect en vereenzaming centraal staan: eindelooswonen.org
  • Als taal een probleem is, gebruik de tolkentelefoon.
  • Voor vervoer is in heel Almere de buurthopper beschikbaar, de buurtmobiel het Vaartje in  Tussen de Vaarten of het Automaatje. Dit laatste gebeurt door vrijwilligers die met eigen vervoer iemand ergens kunnen brengen. Neem hiervoor contact op met VMCA: vmca.nl/vervoer-door-een-automaatje-vrijwilliger
  • Daarnaast is via wijkteam.almere.nl/wmo de WMO taxipas verkrijgbaar.
  • Een digitale marktplaats komt er in september, vanuit de Vrijwilligerscentral VMCA: AlmereVoorElkaar. Hier komt vraag en aanbod voor vrijwilligers en vragers te staan.
  • Stichting Delen & meer biedt ruimte aan initiatieven van anderen.