Direct naar paginainhoud
Goud
in Almere
Goed oud worden in Almere

Verder met de Buurthopper

“Je bent een soort maatschappelijk werker”

Erik Jongerden (57) woont in de Landgoederenbuurt. Hij is voorzitter van Buurthopper, waarmee Almeerders gehaald en gebracht kunnen worden van en naar bestemmingen in de wijken. 
“Ik was ruim 25 jaar internationaal vrachtwagenchauffeur, toen ik ongelukkig ten val kwam en niet meer op de wagen kon. Eerst wilde ik niet aan de scootmobiel, maar ik wilde er toch op uit. Zelf boodschappen doen, dat soort dingen. Ik ben onder meer gaan werken als vrijwilliger in het Huis van de Waterwijk. Een ouder echtpaar kwam naar me toe omdat de man niet meer mocht rijden vanwege hartproblemen. Toen ik onder behandeling was voor een maagverkleining bij het Slotervaarziekenhuis, brachten de shuttles daar me op het idee.”

Uitleen scootmobielen

“Dat was vijf jaar geleden. Ondertussen hebben we een eigen buurtlokaal, De Bosgouw, in Almere Haven. We regelen ook de centrale uitleen van scootmobielen, de CUS. Het is gigadruk, want het is mooi weer. Mensen willen naar buiten. Vanwege mijn knieproblemen heb ik zelf 12 jaar ervaring met scootmobielen. Als ze voor het eerst gaan rijden, ga ik een stukje met ze mee, de wijk in, om het gevoel te leren kennen van het rijden in een scootmobiel.”

Blij

“Je bent een soort maatschappelijk werker; je praat veel met mensen. We lopen ook even met iemand de supermarkt in als die de tas niet kan dragen. Of we wachten even als iemand twintig minuten bij de fysio moet zijn. We nemen de tijd voor een gesprek. Het is heel dankbaar werk om te doen. We horen dat mensen blij zijn met ons. In de coronaperiode hadden we een boodschappenservice voor mensen die zelf de deur niet uit konden. Dan zetten ze een boodschappentas en een lijstje bij de deur.”

Chauffeurs gezocht

“We hebben zowel jongere als gepensioneerde chauffeurs op de Buurthopper. Maar er is sinds het einde van de coronamaatregelen een tekort aan chauffeurs. Het wordt steeds drukker. Als wij een vacature plaatsen, hoor je: ‘Dat is een baan, daar heeft de gemeente geld zat voor’. Maar de gemeente heeft al heel veel geïnvesteerd in die karretjes. Die doet echt genoeg. Wij doen het allemaal op vrijwillige basis. Je kunt helemaal zelf afspreken wanneer je het doet. Als je een uurtje wilt rijden is het ook goed.”

 
“Verzekeringstechnisch mag je als chauffeur op de Buurthopper rijden als je 5 jaar je B-rijbewijs hebt. Ik repareer de karren zelf zover ik kan. Op de Buurthopper zit een rollatorbeugel en een treeplank, die maakt het instappen makkelijker. Ik heb er ook een spatscherm ingemaakt, zodat ‘ie coronaproof is. Die heb ik vastgemaakt met mijn oude tentstokken, dus voor de vakantie moest ik weer nieuwe halen.”

Accepteren

“Gezond oud worden is belangrijk. Denk eraan dat je maar twee knieën hebt. Wees zuinig op je lichaam. Ik blijf gezond doordat ik flink ben afgevallen en gezond eet. En ik heb een nieuwe knie. Ik heb een hometrainer gekocht en hoop straks weer een stuk te kunnen lopen. Een sportschool is me afgeraden, ik kan geen krachtoefeningen doen. Je moet toch accepteren dat je ouder wordt. Dat je slechter kunt lopen en niet meer alles kunt doen.”

Toekomst

“Ik hoop dat de Buurthopper er over 30 jaar nog is. Ik probeer mijn zoon te paaien om me op te volgen. We hebben natuurlijk een heel team opgebouwd, dus er is altijd wel iemand die het van me over kan nemen. Wat mij betreft blijven we zo doorgaan.”