Direct naar paginainhoud
Goud
in Almere

Goed oud worden in Almere

Hieronder vind je allerlei regelingen van de gemeente, bijvoorbeeld mogelijkheden voor vervoer of rondom zorg en dagbesteding. 

Ondersteuning en kosten

De Wmo (Wet Maatschappelijke ondersteuning) is een verantwoordelijkheid van de gemeente. Je vraagt de ondersteuning aan via een keukentafelgesprek bij één van de wijkteams

 

Je kunt ondersteuning aanvragen voor:

  • Huishoudelijke hulp
  • Hulpmiddelen en woningaanpassingen
  • Regio-vervoer, schootmobiel, rolstoel
  • Dagbesteding en individuele begeleiding
  • Vragen met betrekking tot financiële ondersteuning
  • Respijtzorg

Kosten

Iedereen betaalt een vast bedrag van €19 per maand (het abonnementstarief). Het bedrag is niet afhankelijk van inkomen of vermogen. Het is ook niet afhankelijk van de mate van ondersteuning die iemand ontvangt.

Verhuizen

Aangepaste woning

Wil je in een aangepaste woning gaan wonen? Bijvoorbeeld omdat je een beperking of handicap hebt? Mogelijk kan het wijkteam je verder op weg helpen. 

Van Groot naar Beter

Heb je als huishouden van een of twee personen een sociale huurwoning met vier of meer kamers? En wil je met voorrang verhuizen naar een kleinere sociale huurwoning die beter bij je past? Dan kun je gebruik maken van de verhuisregeling “Van Groot naar Beter”. Meer informatie is te lezen op woningnetalmere.nl

Wooncoach

Als je ouder wordt, past je huis misschien niet meer goed bij je. Bijvoorbeeld omdat het te groot is geworden nadat de kinderen op zichzelf zijn gaan wonen. Omdat traplopen niet meer gaat. Of het niet meer lukt om het huis en de tuin te onderhouden. Maar verhuizen is ingewikkeld, hoe pak je het aan? Een wooncoach kan je helpen.

Wonen

Hulp in het huishouden

Kun je door je leeftijd, ziekte of handicap je huishouden niet meer zelfstandig doen? Of heb je voor korte tijd huishoudelijke hulp nodig na een operatie?  Als het niet (helemaal) lukt om hierbij hulp te krijgen van familieleden, buren of vrienden, dan kun je mogelijk huishoudelijke ondersteuning krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Iemand komt je dan helpen bij bijvoorbeeld schoonmaken, de was of het verschonen van je bed. De medewerker kan ook tips en adviezen geven, zodat het misschien weer lukt om sommige werkzaamheden zelf te doen. Lees verder over huishoudelijke hulp.

Hulpmiddelen in huis

Heb je een hulpmiddel nodig, zoals een rolstoel? De gemeente kan een hulpmiddel soms vergoeden via de Wmo. Er zijn ook hulpmiddelen die je vergoedt kunt krijgen via de zorgverzekering. Lees verder over kleine hulpmiddelen voor thuis.

Personenalarmering

Je hebt het misschien weleens gezien bij iemand thuis: een kastje aan de muur in de huiskamer en een apparaatje met een knop voor om de nek of pols. Als er iets gebeurt, is één druk op de knop voldoende om hulp in te schakelen. Het helpt mensen om langer zelfstandig thuis te wonen. Lees verder over personenalarmering

Aanpassingen in huis

Met een paar kleine aanpassingen kan je soms langer in je huis blijven wonen. De wooncoach en het wijkteam kan jou hierover informeren en bij helpen.

Valpreventie

Met aanpassingen in huis maar ook met oefeningen kan je vallen voorkomen. Lees verder over valpreventie.

Geld

Met een laag inkomen kan het moeilijk zijn om rond te komen. De gemeente Almere en andere organisaties in de stad kunnen je helpen. Niet alleen met geld, maar ook met gratis advies, hulp en activiteiten. Kijk op almere.nl/rondkomen.

Hoge energierekening en een lager inkomen?

Is de energierekening zo hoog dat je die niet meer kan betalen vanwege een lager inkomen? 
Kijk dan op gemeentealmere/energietoeslag.nl of je in aanmerking komt voor een toeslag of voor andere tips.

 

Hulp nodig bij aanvragen? Dan kun je terecht bij:

Zorg

Mantelzorg

Zorgt een familielid of iemand anders voor jou? Dan zijn er veel manieren waarop die persoon af en toe even op adem kan komen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van dagbesteding. Of een vrijwilliger kan de zorgtaken af en toe overnemen. Meer over de mogelijkheden is te vinden op het Mantelzorgplein Almere.

 

Zijn deze mogelijkheden niet voldoende? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van kortdurend verblijf. Dit is logeren buiten je eigen huis voor maximaal drie etmalen per week. Om in aanmerking te komen voor kortdurend verblijf moet er permanent toezicht nodig zijn. Ook moet het noodzakelijk zijn om jouw mantelzorger te ontlasten.

Collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen

Met een laag inkomen is het extra belangrijk goed verzekerd te zijn voor zorgkosten. Je hebt dan minder onverwachte kosten als je zorg nodig hebt. Zorgverzekeraar VGZ biedt vanaf 1 januari 2022 de gemeentepolis in Almere aan. Hiermee ben je  goed verzekerd. De gemeente Almere betaalt dan mee aan jouw premie. Kijk op almere.nl/zorgverzekering.

Dementie

Goud in Almere werkt mee aan het Netwerk Dementie Flevoland. Op de website van dit netwerk dementieflevoland.nl staat een overzicht van de voorzieningen in Flevoland rondom dementie.

Vervoer

Wil je ergens naartoe? Bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, het winkelcentrum of familie? En lukt het niet om daar zelf naartoe te gaan? Vraag iemand die je kent om hulp. Is er niemand die kan helpen? Dan is er aangepast vervoer. Zo kun je erop uit. Kijk voor alle mogelijkheden op de pagina vervoer van de website van de Wijkteams.

Budget voor een initiatief

Wil je met een goed idee mensen helpen om het fijner te hebben in de buurt? Wil je bijvoorbeeld samen met meerdere bewoners een kookcursus volgen en er zo voor zorgen dat mensen minder eenzaam zijn? Een boekenclub oprichten en zo mensen die moeite hebben met taal de helpende hand bieden?

 

Als je een idee hebt om bewoners in je buurt te ondersteunen met vragen rondom bijvoorbeeld zorg, woning, gezondheid, opvoeding of sociale contacten dan kom je misschien wel in aanmerking voor een bijdrage uit het Wijkbudget.

Bijdrage van Goud

Wil je een initiatieven of project starten voor ouderen vanaf 65 jaar? Bijvoorbeeld iets dat vereenzaming voorkomt, ouderen stimuleert of ondersteunt bij het langer thuiswonen of ouderen ondersteunt om activiteiten te ondernemen? Dan is een financiële bijdrage vanuit Goud ook mogelijk. Voor een aanvraag vind je de volledige voorwaardenverantwoordingscriteria en checklist

Een gezond idee?

Heb je een gezond idee voor de buurt? Bijvoorbeeld een gezonde maaltijd koken uit de moestuin? of een wandelgroep opstarten? Kijk dan eens op www.almere.nl/preventieakkoord.

Vitaal leven

Blijf gezond, blijf in beweging: Sportencultuur.almere.nl is dé plek waar je alle sport- en culturele lessen kunt vinden. Buurtsportcoaches verzorgen activiteiten in de wijk, ook voor ouderen. Zoek bij jou in de wijk.

We zijn zelf het medicijn

Waarom wachten op een medicijn als je nu iets kunt doen om aan je hersengezondheid te werken? Goud draagt bij aan de campagne ‘Wij zijn zelf het medicijn’. Ook langer gezond blijven?

  • Mensen met een gezonde leefstijl hebben over het algemeen 30% minder kans om dementie te krijgen.
  • Dit werkt om je hersens gezond te houden: blijf nieuwsgierig, eet gezond en beweeg regelmatig.

Veilige openbare ruimte

Zie je buiten in de stad iets wat kapot is, overlast geeft of voor een onveilige situatie zorgt? Geef dit dan door met een ‘Melding Openbare Ruimte’. De gemeente zorgt buiten voor bijvoorbeeld het groen in de parken en in je wijk, het water, de wegen, de speelvoorzieningen, stoepen, bankjes en wegen.

Digihulp

Hulp nodig bij online zaken regelen, met een iPad omgaan, of andere computerhulp nodig? senior-live.nl in Almere Haven kan helpen. Senior-live wordt ondersteund door de gemeente.