Direct naar paginainhoud
Goud
in Almere
Goed oud worden in Almere

"Ik ben een LHBTI'er en ga me niet meer verstoppen"

In de portretserie ‘Gouden gezichten’ stellen we verschillende stadsbewoners aan je voor. Waar worden zij gelukkig van? Waar storen zij zich aan? En waarvan gaat hun  hart sneller kloppen?

Portret Mario Pot

Sinds een paar jaar zet Mario Pot (69) zich in voor onder andere oudere LHBTI’ers. Een aantal jaren geleden kwam hij openlijk voor de 2e keer uit de kast. Nu werkt hij als vrijwilliger  voor COC Amsterdam en omstreken, zit in het bestuur van de Stichting WinterPride Almere en is ambassadeur van Roze 50+

 

“Ik ben 2 keer uit de kast gekomen. Eerst op mijn 15e, toen werd ik uit huis gezet. Dat was geen leuke periode. Op mijn 18e kwam ik op mijn werk een meisje tegen. We vonden elkaar leuk; met haar ben ik na een paar jaar verkering 32 jaar getrouwd geweest en we kregen 2 kinderen. Het eindigde in 2007 in een scheiding; ik kwam alleen te staan. Ik zou nu uit de kast kunnen komen, maar ik wilde mijn kinderen niet opzadelen met een homo-vader.”

 

“De 2e keer uit de kast komen was rond mijn 65e. Het werd te veel op mijn werk, maar ook privé had ik spanningen om mijn homo zijn te verbergen. Het gevolg was een burn-out. Ongeveer 12 jaar na mijn scheiding ben ik in de periode van ziek zijn bij mijn kinderen uit de kast gekomen. Dat ging goed, de beren op de weg zaten echt in mijn hoofd. Het was wel een boodschap die even moest “landen” maar ze accepteren het volledig.”

 

“Toen ik bij mijn kinderen uit de kast was gekomen moest ik nog ongeveer een jaar werken. Moest ik nu wel of niet uit de kast komen op mijn werk? Ik was aan het terugkomen op mijn werk en op mijn verjaardag tijdens koffie en taart besloot ik impulsief het toch te vertellen. ‘Ik heb 2 keer iets te vieren, want ik ben jarig , maar ik ben ook homo’, zei ik tegen ze.  Ik kreeg applaus en werd 2 keer gefeliciteerd.


Dat was confronterend voor mij , ik kwam tot de conclusie dat ik 50 jaar lang niet mijzelf heb kunnen zijn. Ik heb daar wel begeleiding bij nodig gehad om er mee om te gaan.”

Datingsite

“Eenmaal voor de 2e keer uit de kast gekomen merkte ik dat je anders met een date in contact komt dan vroeger. Ik was even lid van een datingsite maar merkte dat dit niet voor mij was.”

 

“Ik ben lid geworden van het COC en ben als vrijwilliger  gaan werken als medewerker op het secretariaat van COC Amsterdam en omstreken. Inmiddels ben ik coördinator van het secretariaat. Wat later ben ik ook stadscoördinator Almere van COC Amsterdam en omstreken geworden. Ook ben ik ambassadeur Roze 50+ geworden. Dat is een samenwerking van het COC Nederland en de ANBO, en richt zich op oudere LHBTI’ers.“

WinterPride Almere

“Bij de Stichting Winterpride Almere zit ik in het bestuur, als penningmester. De jaarlijkse WinterPride Almere in het eerste weekend in november is leuk om te organiseren. De eerste keer in 2019 kwamen ongeveer 500  mensen, een fantastische mogelijkheid om zichtbaar te zijn in de stad.”

Eigen netwerk

“Ik ben ambassadeur Roze 50+ geworden omdat ik mij zorgen maak over de oudere LHBTI-ers. Uit publicaties komt naar voren dat er veel eenzaamheid is en dat ouderen als zij in een zorginstelling gaan wonen weer “in de kast gaan”. Het is triest dat dit gebeurt. Als zij in hun laatste levensfase zijn moeten zij toch ook zichzelf kunnen zijn . Daarom probeer ik via zorginstellingen en thuiszorgorganisaties een ingang te krijgen om oudere LHBTI’ers te bereiken. Voor zorginstellingen zet ROZE 50+ zich in dat deze instellingen het Roze loper certificaat gaan aanvragen. Oudere LHBTI’ers zijn lastig te bereiken merk ik. Of zij zijn niet veel op sociale media en anderen identificeren zich (nog) niet met oudere LHBTI’ers. Ze voelen zich jonger dan ze zijn.”

 

“Ik zou me willen inzetten om een maandelijks diversiteitcafé te organiseren in Almere, waar alle LHBTI’ers naar toe kunnen gaan in de eigen stad, ook de ouderen. Het hoeft geen datingcafé te zijn, maar een plek waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten en elkaar spreken.”

Zijn wie je bent

“Na mijn 2e coming-out heb ik mij voorgenomen om te zijn wie ik ben, voor die coming-out sloot ik mij thuis echt op. Ik zag bijna niemand op mijn vrije dagen. Nu denk ik als iemand er een probleem mee heeft dat ik homo ben dat is dat niet meer mijn probleem, ik ga mijn gedrag wat dat betreft niet meer aanpassen aan de ander. Ik zal me niet extreem gedragen, maar ik ben wel homo en ga me niet meer verstoppen, nooit meer.”

 

“Het zou fijn zijn als er mensen in Almere zijn die zich ook willen inzetten voor de (oudere) LHBTI-ers. Ambassadeur of vrijwilliger willen worden bij Roze 50+? Stuur gerust een berichtje naar mijn e-mailadres: mario.pot@cocamsterdam.nl.”