Direct naar paginainhoud
Goud
in Almere
Goed oud worden in Almere

“Mijn lichaam is 70, ik ben dat niet.”

Creatieve duizendpoot Carmelita (70) is mantelzorger voor haar man Leen. Zijn bewegingsvrijheid is beperkt, maar daar laat zij zich niet door tegenhouden.

 

“Ik ben altijd best verlegen geweest, Leen was degene die kletste. Maar nu hij een infarct heeft gehad en minder kan, moet ik wel zelf contact leggen en naar buiten gaan. Op deze leeftijd komen leuke dingen niet meer op je pad, je moet ze opzoeken. En dat doe ik. Yoga, zumba, met vriendinnen naar de film, het museum en het theater, of in mijn “hok” schilderen, keramieken of mozaïeken. Dat ik actief ben kun je wel zeggen.”

Creatieve oplossingen

“De situatie thuis dwingt me om in beweging te zijn. Leen heeft bijvoorbeeld een kleine scootmobiel die alleen uit elkaar gehaald in de auto past. Soms zet ik dat ding wel vijf keer per dag in en uit elkaar. Als we een weekendje weggaan, dan laad ik de bolderwagen in de achterbak en sleep ik alles mee: de stoelverhoger, beugels, douchestoel. Het gemiddelde hotel is niet voorbereid op iemand met beperkingen.”

 

“Ik ben altijd kleuterlerares geweest en daardoor verzin ik creatieve oplossingen. Zo heb ik op een kringloopwinkel-rollator een dienblad getimmerd, waarmee hij dingen mee kan nemen en heb ik een tuingereedschapsklem aan zijn rollator gemonteerd voor zijn wandelstok.”

Lief zijn voor jezelf

“Je kunt geen goede mantelzorger zijn als je niet voor jezelf zorgt. Ik ben nu aan het leren hoe ik lief kan zijn voor mezelf. Mijn antwoord ligt in mediteren, yoga en leuke dingen doen waar mijn motortje van blijft branden. Ik maak bewust nog steeds nieuwe vriendschappen en trek er veel op uit. Lange wandelingen met een buurvrouw die een arm om haar schouder kan gebruiken, na het sporten de sauna in en mijn hart luchten bij een vriendin die ook mantelzorger is. Om de paar jaar ruilen we een paar maanden van huis met mijn broer en schoonzus die op Curaçao wonen. Heerlijk om daar te zijn en vrienden te ontmoeten. Dan laad ik echt op.”

 

“Ook gezond koken en bewegen horen bij zorgen voor mezelf. Ik ben reumatisch aangelegd, dus blijf ik zo goed mogelijk in conditie. Als we naar de markt gaan, dan gaat Leen vaak op zijn scootmobiel en fiets of loop ik naast hem. Mijn lichaam is 70, ik ben dat niet.”