Direct naar paginainhoud
Goud
in Almere
Goed oud worden in Almere

“Geluk is het hoogst haalbare in het leven”

In de portretserie ‘Gouden gezichten’ stellen we verschillende stadsbewoners aan je voor. Waar worden zij gelukkig van? Waar storen zij zich aan? En waarvan gaat hun  hart sneller kloppen?

Portret Caroline Latul

De sportieve Caroline Latul (56) woont samen met haar 21-jarige dochter in de Noorderplassen. Haar andere twee kinderen zijn het huis uit. Elke dag heeft ze wel een genietmoment.

Positieve mindset

“Wat ik pas op latere leeftijd besefte, is dat er tijd zit tussen dat wat je overkomt en je reactie. Vaak maar kort, maar je hebt in elke situatie een keuze. Stuit je op een file, dan kun je vloeken, of gezellig de radio iets harder zetten. In het leven heb ik aardig wat meegemaakt. Een echtscheiding, een moeder met alzheimer en 15 jaar geleden overleed mijn grote liefde. Ik stierf een beetje met hem mee, voelde mijn lichaam niet meer. Toch hield ik vertrouwen in de toekomst en zag ik de zon.”

Vaarwel angsten, hallo kansen

“Door de coronacrisis ging vorig jaar mijn werkgever failliet. Nu ben ik net voor mezelf begonnen. Heel spannend, want ik ben helemaal geen zakelijk type, maar dit is mijn kans iets te doen waar ik blij van word en waarmee ik anderen iets moois kan geven. Op mijn eigen tempo en mijn eigen manier. Een cadeautje!”

 

“Met mijn bedrijf Circle Lifestyle help ik mensen blijer en energieker te worden door yoga, gezonde voeding, fitness en mindful coaching. In groepjes, maar ook in intensieve een-op-een-trajecten waarin we je levensstijl in 10 weken veranderen. Je hebt er je hele leven over gedaan om jezelf ongezonde gewoontes aan te leren, er is coaching op alle vlakken nodig om dat terug te draaien.”

Blij en energiek

“Hoe oud je ook wordt, je blijft altijd jezelf. Maar je levenservaring groeit ondertussen natuurlijk wel. Ik luister op een andere manier dan een psycholoog die net met zijn opleiding klaar is. Uit de praktijk weet ik bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om eerlijk te kijken naar wat je wilt. Zeg het wanneer iets je teveel is en houd mensen die energie slurpen op afstand. Maar kijk ook eerlijk naar ‘positieve stress’. Van mijn vorige werk werd ik bijvoorbeeld heel blij, maar ik stond ook altijd ‘aan’, waardoor ik mijn lichaam uitputte.”

Sterk, zelfverzekerd en helemaal zichzelf

“Nu, op mijn 56ste, ben ik leniger dan ooit. Elke dag begint met yoga, al is het maar 5 minuten. Daarna duik ik de Noorderplassen in. Met de methode van Wim Hof oftewel 'the ice man', krijg je door het koude water een shot energie. Ik geniet van mijn goede vriendinnen, de natuur, puur koken en de mooie momenten in het leven. O, en van de verhalen van mijn kinderen. Hun reizen, creatieve successen en belevenissen maak ik door hun ogen zelf ook een beetje mee. Als er in huis wordt gezongen of als we met z’n vieren in een tentje in de Ardennen kamperen, ben ik zó gelukkig. Ik ben dankbaar voor alle levenslessen. Het mooie aan ouder worden is compleet jezelf durven zijn.”