Direct naar paginainhoud
Goud
in Almere
Goed oud worden in Almere

Hulp in huis, hoe vraag je dat aan?

Soms beland je in een situatie waarin je je eigen huishouden niet meer redt. Misschien omdat je herstelt van een operatie of ziekte, misschien omdat je het überhaupt niet meer kunt. Dan is het fijn als er thuishulp is. Carine Huisden is wmo-consultent en legt uit hoe dat werkt.

 

“Heel vervelend natuurlijk als je niet meer zelf in staat bent om alles te doen,” zegt Carine. “Gelukkig kunnen wij veel mensen helpen. In samenspraak met onze zorgaanbieders leveren we hulp op maat. Misschien kun je wel nog zelf stofzuigen, maar niet meer het sanitair soppen. Of wel nog de was vouwen, maar niet meer het bed verschonen. We kijken bij iedereen persoonlijk wat je nog wel kunt en waar je hulp bij nodig hebt.”

Hulp op maat

Het aanvragen van thuishulp begint altijd met een persoonlijk gesprek. Soms is dat telefonisch, maar vaker komt er iemand van het wijkteam bij je thuis. In dit gesprek kijken jullie samen wat je mogelijkheden en onmogelijkheden zijn, hoe je huishouden eruit ziet en hoe lang je de thuishulp nodig hebt. Heb je mensen in je omgeving die willen helpen? Zijn er bijzondere omstandigheden waar rekening mee gehouden moeten worden? En kun je echt niets meer, of is het juist goed om in beweging te blijven?

 

Wanneer je in aanmerking komt voor thuishulp, komt iemand van de zorgaanbieder bij je langs voor een intake. Samen stellen jullie een huishoudplan op waarin precies staat wie wat doet. Bijvoorbeeld: de keukenkastjes boven maakt de thuishulp wel schoon, maar de keukenkastjes onder niet.

 

De eigen bijdrage voor deze hulp is ongeacht je inkomen € 19 per maand.

Resultaatgerichte hulp

Carine: “Vroeger kregen mensen een bepaald aantal uren huishoudelijke hulp. Tegenwoordig kijken we naar de resultaten die behaald moeten worden: de afspraken uit het huishoudplan dienen te worden nagekomen. Dat geeft rust en duidelijkheid voor iedereen.

Vooral mensen van de oudere generatie vinden het soms nog wel lastig om bij ons aan de bel te trekken. Die willen het nog zo graag zelf doen, maar dat gáát soms gewoon niet meer. Heel fijn dat we dan kunnen helpen. Een schoon en leefbaar huis wil toch iedereen!”

 

Heb je ook thuishulp nodig? Bel dan de gemeente op 14 036. Of neem contact op met jouw wijkteam.