Direct naar paginainhoud
Goud
in Almere
Goed oud worden in Almere

Expositie & talkshow Oudroze in Almere

Gemeente Almere en Bureau Gelijke Behandeling Flevoland nodigen je van harte uit voor de expositie & talkshow Oudroze in Almere op: 28 oktober vanaf 15:30 uur

Programma Expositie & Talkshow Oudroze

15.30 uur - Ontvangst door wethouder Veeningen bij de expositie (Esplanade)
16.00 uur - Hapje en drankje bij Casa Casla
16.15 uur - Start talkshow ‘Oudroze in Almere’ met host Eveline van der Putte
18.00 uur - Einde


Op 28 oktober ontvangt wethouder Maaike Veeningen de maker Ernst Coppejans bij de expositie op de Esplanade. Samen zullen zij één van de foto’s onthullen en vertellen waarom aandacht voor Roze ouderen belangrijk is.

 

Hierna gaan we samen naar Casa Casla voor de rest van het programma. In de live talkshow gaat Eveline van der Putte in gesprek met de fotograaf, roze ouderen en stichting roze 50+. Inclusief hapje, drankje en muziek.
Een feestelijke en leerzame bijeenkomst. De host neemt je mee in het belang van aandacht voor seksuele- en genderdiversiteit in de (ouderen)zorg.
Meld je aan voor dit programma en stuur een e-mailtje naar info@bureaugelijkebehandeling.nl
Heb je vragen of wil je meer informatie, bel 0320 233 327
Neem gerust iemand of meerdere mensen mee. Iedereen is welkom.

Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit onder ouderen

Waarom aandacht voor seksuele- en genderdiversiteit onder ouderen? Ruim 30% van de LHB ouderen zwijgt over hun seksuele voorkeur. Van de LHBT-ouderen van 65 jaar en ouder heeft 41% ooit last gehad van vooroordelen of discriminatie door buren en 36% door zorgverleners. Een derde van de LHBTI-ouderen heeft ooit aan zelfdoding gedacht (Bronnen: Van Lisdonk & Kuyper 2015, Pijpers 2020, Nationaal Ouderenfonds). Ook hebben LHBTI+ ouderen vaak andere en kleinere sociale netwerken dan de meeste van hun hetero/cisgender leeftijdsgenoten: zij kunnen of willen niet altijd terugvallen op kinderen, familie of buren. LHBTI+ ouderen lopen daardoor meer risico op eenzaamheid. Zoals uit bovenstaande cijfers blijkt is de strijd voor de generatie die de homo-emancipatie tot stand bracht nog niet gestreden op hun oude dag. Met de expositie en talkshow vragen we om aandacht en begrip voor deze mensen en hun verhalen en behoeften.

Wist je dat...

  • 20% van de homo- of biseksuele ouderen bang is voor negatieve reacties van medebewoners in zorginstellingen?
  • bewoners/cliënten minder gemakkelijk over hun geaardheid durven te praten als je er automatisch van uit gaat dat ze hetero zijn?
  • in een wijk met 2000 bewoners er zo’n 100 lesbisch, homo of biseksueel zijn en er gemiddeld acht transgender personen wonen?
  • LHBTI+-personen zich vaker niet veilig voelen in hun woonomgeving of minder binding met hun buurt of buren hebben?

Expositie

Fotograaf /kunstenaar Ernst Coppejans staat met Oudroze stil bij de ervaringen van de eerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgender personen en intersekse personen (LHBTl's) die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen.

 

De expositie staat in Almere van 21 oktober t/m 11 november 2022.

 

De expositie biedt de Gemeente Almere aan.
Bureau Gelijke Behandeling Flevoland organiseert namens Regenboogstad Almere de talkshow.